Nargile Nasıl Yapılır?

23 Kasım 2015

nargile-nasil-hazirlanir-nargile-nasil-yapilir

 

Nargileyi aldınız ve ilk defa mı nargile hazırlayacaksınız? Bir kaç püf noktaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Öncelikle nargilenin dışarıdan hava almasını kesmelisiniz. Eğer nargilede açıklık olursa duman yerine boş hava gelir ve bu da nargileden keyif almanızı engeller.

Bu yüzden bunlara dikkat etmelisiniz:

Ser-şişe arasına: Serin cama girdiği yere tahmini 1,5-2 cm eninde, yeterli miktar uzunluğunda patiska cinsi bir bez parçasını beyaz tutkal ile yapıştırın. Bez parçasını göz kararı birkaç tur attırın. Kurumasını bekleyin.

Ser-Lüle arasına : Lülenin sere girdiği yere tahmini 1,5-2 cm eninde, yeterli miktar uzunluğunda patiska cinsi bir bez parçasını beyaz tutkal ile yapıştırın. Bez parçasını göz kararı birkaç tur attırın. Kurumasını bekleyin.

Ser-marpuç arası : Marpuçun tahta olan kısmını bir veya iki kat gazete kağıdı ile sere sokun. Nargileyi her marpucu serden çıkartıp marpucun kurumasını sağlayın. Her kullanımınız da bu gazete kağıdını değiştiriniz.

Siz en iyisi bunları bilin ama nargileyi satın aldığınız yerden yukarıda işlemleri isteyin. Bunlar sadece birkez yapılacak işlemdir.

Nargile için Kömürün Hazırlanması:

Nargilenin en önemli unsurlarından biri kömürü yani közüdür. Kesinlikle mangal kömürü ve benzerlerini kullanmayınız. Sadece ve sadece üzerinde nargile kömürü yazanları kullanınız, yoksa zehirlenebilirsiniz. Nargile aksesuarları satanlardan quick kömür yani kolay yanan kömürleri tercih ediniz. Bunlar bir kaç dakikada yanan kömürlerdir.

Kömürümüzü yaktıktan sonra nereye koyacağınız da önemlidir tabikide. Kömürü tütünün direk üstüne koyarsanız tütün hemen yanar ve ağzınıza yanık tütün tadı gelir. Bu da halk arasında ‘nargile yandı’ olarak geçer. Eğer tütünün üstüne az koyarsanız da ne nargileyi açabilirsiniz ne de içebilirsiniz. Nargile kafasının büyüklüğüne göre ortası boş olacak şekilde etrafına dizebilirsiniz.

Eğer közleri evde yapacaksanız kömürleri ocakta yakabilirsiniz. 4-5 dakika ısıttıktan sonra eğer kömürlerden duman gelmiyorsa közünüz hazır demektir.

Kömürü Hazırladıktan Sonra Gelelim Nargilemizi Hazırlamaya:

İlk önce şişeye yeteri miktarda su ile doldurunuz. Şişedeki suyun miktarı; serin içine dalacak kadar yüksek, üstte de duman kalacak kadar az olmalıdır. Su miktarı tahminen 3/4 ü kadar olmalıdır. Şişedeki suya isteğe bağlı olarak süt de ilave edebilirsiniz. Süt kattıysanız cappuccinolu veya çikolatalı tütünler kullanın ki süt suya nazaran daha yoğun olmasından dolayı duman daha yoğun gelecektir ve tadı muazzam lezzetli olacaktır.

Şişeyi bir masaya koyarak üstüne ser kısmını yerleştiriniz. İzolasyon olarak bezle tutkal kullanmışsanız, bez kısmını ıslatmanızda fayda vardır. Islandığı zaman hem bezin sertliği azalıcak, hem de hacmi genişleyecek, şişeye daha kolay girecektir. Eğer varsa alt tepsinizi de şişeyle ser arasına yerleştiriniz.

Üst tepsiyi serin üstüne koyunuz. Lülenin içine lülenin ağzına gelecek, taşmayacak kadar tütün yerleştiriniz. Lüledeki tütünü kürdan yardımı ile lülenin altındaki deliklere doğru hafifçe oyukluk açarak nargilenizden soğuk hava ile duman gelmesini sağlayabilirsiniz. Size ayrı bir tat verecektir.

İsteğe bağlı olarak olarak lülenin üstüne alüminyum folyo ile kaplayabilirsiniz. Alüminyum folyo; kömürün tütün ile temasını kesecek ve ısı geçişini düzgün bir şekilde sağlayacaktır. Alüminyum folyo kullandıysanız, folyoyu kürdan veya kalın iğne yardımıyla iç içe daire şeklinde çok sık olmayan delikler açınız. Alüminyum folyo, zevke göre tercih edilebilir.

Lülenin altını bezle tutkal ile izole ettiyseniz, lülenin altındaki bezi ıslatmanızda fayda var. Marpucun ucundaki tahta kısmını bir kat gazete kağıdı ile sararak, sere sokunuz.

Kömürünüzü lülenin üstüne yerleştiriniz. Rüzgarlığı lülenin üstüne yerleştiriniz. Rüzgarlığı ev içinde de kullanmanızı tavsiye ederiz. Kömürün atlama ve sıçrama yapma ihtimali her zaman vardır.

Nargileyi kullandıktan sonra temizlemek için:

Lüle üstündeki kömürü, alüminyum, içindeki tütünü atınız. Lüleyi, üst tepsiyi yıkayınız. Seri çıkartınız. Marpucu çıkartınız. Şişenin içindeki suyu boşaltıp, temizleyiniz.

 

Son haberler

Bu makale 1 Yorum

Yorum Ekle

Sponsorlu Bağlantı

Keşfet

  • Osmanlı Mezat Cafe

    Hızır Çavuş Köprü Başı Sokak, No:11, Balat/Fatih ( Garanti Bankası yanı )  2
    Osmanlı Mezat Cafe
    BayNargile97 quote Bir çok nargile kafe gezdim. Burda aldığım keyifi hiç birinde bulamadım. En ilginç konsept ödülünü kesinlikle alacağını da belirtebilirim. Güleryüz, hizmet, uygun fiyat ve köz hiç eksik olmadı. İlgisinden dolayı kendilerine teşekkür ederim
    Tarih: 3 Aralık 2017
  • Osmanlı Mezat Cafe

    Hızır Çavuş Köprü Başı Sokak, No:11, Balat/Fatih ( Garanti Bankası yanı )  2
    Osmanlı Mezat Cafe
    Dogukancrawly quote Osmanlı havasını yaşatan, uygun fiyatıyla cep yakmayan, güleryüzlü bir mekan. Köz hiç eksik olmadı. Yolunuz balata düşerse, kesinlikle uğrayın derim.
    Tarih: 3 Aralık 2017